RĂUL DIN NOI

 girl-250Adu-ți aminte și despre cele spuse de noi anterior în subcapitolul: „Două realități ale psihicului nostru,despre faptul că, datorită coenergiilor psihice, noi practic trăim în una din cele două realități posibile, realitatea rațională sau realitatea spirituală. Aceasta este dovada că Dumnezeu ne-a dat nouă liberă voința de a alege. Dar cum de fapt se înfăptuiește această libertate?

Deoarece potrivit proiectului divin, noi trebuie să avem posibilitatea de a alege, ne este oferită și posibilitatea alegerii căii răului. Aceasta este o opțiune de la care noi trebuie să ne obținem, pentru a ne perfecționa sufletul și a evolua ca personalitate. Orișicare acțiune a noastră, are totdeauna mai multe posibile alternative, este datoria noastră de a o alege pe cea dreaptă. Acesta este un rău necesar, fără de care nu poate exista libera voință de alegere.

Spiritul rău este legat cu acest rău necesar din Alter Ego-ul nostru, adică un alt eu al nostru. Alter Ego-ul se dezvoltă fără ca noi să ne dăm seama de el. Este, ca să zicem așa „omul invizibil din noi”.

Majoritatea oamenilor sunt buni, nimeni nu se naște rău, însă noi putem deveni răi și dezvoltăm răul din noi ca rezultat al condițiilor de viață, a prietenilor, a împrejurărilor și a gândurilor noastre.

Iar dacă o persoană nu combate răul din sine, când se lasă atrasă pe un drum greșit, când caută să fenteze sistemul social prin diferite metode ea va ajunge prin a deveni rea.

Atunci când noi suntem în armonie cu noi însene, Alter Ego-ul nu ne face probleme, dar atunci când din anumite cauze programările lui sunt diferite de ale noastre pot apărea mari divergențe. Acestea pot duce până la manifestări extreme cum ar fi dedublarea de personalitate sau posedarea.

De aceia este foarte important a ține Alter Ego-ul nostru sub control. Dar pentru a-l ține pe el sub control este de-ajuns să Eul nostru rațional să urmeze calea binelui.

Atunci când noi dorim cu orice preț să ne atingem scopul propus, acest al doilea eu al nostru uneori, ne propune niște ieșiri din situațiile stresante, foarte „deștepte”, viclene și care la prima vedere par foarte avantajoase și convenabile nouă. Ele sunt foarte tentante. Poate de aceia în Biblie este numit „cel viclean”. Iată câteva asemenea tentații.

„MERSUL PE SCURTĂTURĂ”. Atunci când tu ai de parcurs o cale lungă și grea spre scopul propus de tine, „scurtătura” îți apare în față ca ceva ușor de realizat, un pic neordinară, cu o posibilă încălcare a eticii și a legilor existente, o mișcare foarte inteligentă, de care nimeni nu-și va da seama niciodată. O minciună, o fentă și tu ești pe cal alb înaintea tuturor!

De exemplu, ai de dat un examen. Calea cea dreaptă, dar lungă și grea este ca să te pregătești bine, zi de zi pentru el și atunci îl vei susține neapărat. Dar Alter Ego-ul tău poate să-ți propună diferite variante de comportament pentru a fi urmat, iar una dintre ele ar putea să ți se pară mai bună, mai convenabilă, mai reușită… Fie te distrezi în fiecare zi, până vine examenul, iar acolo fie copii, folosindu-te de telefon, plătești profesorul, îți trimiți în locul tău prietenul, sau fratele geamăn, variante există…

Ai de terminat liceul, colegiul? Ai putea să nu-l frecventezi deloc! Cumpără-ți, pur și simplu o diplomă!

Ai de pregătit teza de doctorat? Omule, aici dai lovitura! Cumpără o teză de doctorat gata scrisă!

incendiuAi un concurent la businessul tău? De ce să-ți bați capul cu eficientizarea și cu atragerea clienților. E mai simplu să plătești un killer, să-ți ameninți concurentul cu moartea, sau să-i dai foc la magazin.

Dar aceste metode sunt corupte din start și nu-ți vor aduce nimic bun, decât doar neplăceri, ură și frică. Adu-ți aminte câți oameni politici din lumea întreagă au plătit din plin pentru faptul că au plagiat cândva teza lor de doctorat.

Calea vieții este grea și anevoioasă, dar scurtături la ea nu există. Aceste scurtături sunt niște miraje, niște himere, care te atrag într-o direcție greșită, iar apoi își pierd urma… Fiecare minciună, fiecare neadevăr, fiecare tăcere la o fărădelege te trage tot mai mult într-o mlaștină-capcană, din care îți va fi tot mai greu de ieșit.

Pentru că mersul pe „scurtătură” te va costa mult mai scump.

„AȘA FAC TOȚI!” Pe parcursul vieții poate vei observa, cum foarte mulți oameni din jurul tău, o i-au pe o cale comodă, dar greșită, merg pe „scurtătură”, obținând din asta profituri… Situații de genul – toți își înșală clienții, toți fură de la stat, toți obțin venituri ilicite, toți lucrează la negru.

turmaBine, dar tu nu iești toți! Într-un sfârșit fiecare răspunde pentru faptele sale. Acei care merg ca oaia într-o turmă mânată mai devreme sau mai târziu vor constata că au mers cu totul în altă direcție.

Mulți, foarte mulți, lideri politici din România, s-au trezit în ultimul moment, cu viața distrusă și aruncați în pușcărie, pentru că au avut acest simț al turmei: „Așa fac toți!” Au furat pentru că așa făceau toți oamenii politici, au încălcat legea, pentru că așa doreau șefii lor, au mințit pentru că toți mințeau…

Dar răspunderea este personală, chiar dacă ai acționat pentru că „Așa fac toți!”

Alter Ego-ului tău, atunci când îți propune să faci ceva pentru că așa fac toți, îi poți răspunde: „Eu nu sunt toți!”

barbat-tare-300„EU SUNT CEL MAI TARE!” Eu sunt cel mai tare – eu fac ce vreau! Despre păcatul mândriei, trufiei și aroganței este scris în Biblie. Și această tentație nu este doar a oamenilor mari, a tiranilor, despre soarta cărora vei avea posibilitatea de a citi tot în acest capitol, ci oricare din noi poate fi adus de Alter Ego-ul său în faza de a lua decizii greșite, din cauza că se percepe pe sine mai presus decât alți semeni de ai săi.

Important este să nu încalci nici una din legile lui Dumnezeu și ale oamenilor, chiar dacă tu „ești cel mai tare”.

În acest caz adu-i aminte Alter Ego-ului tău că tu crezi în Dumnezeu și nicicând nu vei încălca legile sale. Este bine când el știe acest lucru, când vine cu o tentație, repetă-i acest lucru.

„SÂNGE PENTRU SÂNGE!” este o altă capcană a Alter Ego-ului. Răzbunarea este dulce, dorința de ați vedea dușmanul înfrânt și tăvălindu-se în praf la picioarele tale poate fi un drog foarte puternic. De aceia acest subiect al răzbunării este exploatat la maxim de producătorii de filme, de scenariști, scriitori etc.

razbunarea Ai văzut măcar un film în care eroul principal să-și ierte dușmanii care i-au făcut rău?

Corect, nici unul! Pentru că asta nu se vinde, iar lor producătorilor le este în cot de morala creștinească, care sune: „Să-ți ierți dușmanul…”

Atunci când ești lovit pe obrazul drept, întoarce-l și pe celălalt, așa predica Isus Cristos. Și pe aceasta se ține lumea, pentru că dacă noi ne-am răzbuna pentru oricare ofensă, adusă nouă, sau pentru răul ce ni s-a făcut, lumea nu ar mai exista pur și simplu. Pentru că astfel noi vom face un rău și mai mare, care la rândul lui va naște iar un rău tot mai mare.

Adu-ți aminte de câte ori ai fost nedrept și răutăcios cu alți oameni, cu prietenii tăi, cu frații și surorile tale, cu părinții tăi… Ar fi trebuit să se răzbune ei pe tine pentru aceasta? 

discordanta-350Alter Ego-ul tău poate fi sesizat ca o voce interioară, cu care să porți conversații sau de cele mai multe ori nu-l vei putea sesiza. Asta când nu ai probleme psihice, când energia ta rațională este la maxim, altfel el poate produce multe neplăceri și tragedii.

De exemplu: Te gândești: „trebuie să mă scol din pat, să mă duc la muncă, dar e un frig așa afară, mai bine stau acasă și… Alternativa, fii sigur, vine de la Alter Ego-ul tău. Trebuie să ai putere de voință ca să-l combați, ca să alegi varianta corectă…

Dar cu răul trebuie luptat permanent, trebuie să te opui lui vehement, să-l elimini parte cu parte din mintea, sufletul și viața ta, să-l ții permanent sub control, pentru că răul are tendința să crească. Un rău care, la început părea ceva mic și neînsemnata, cu timpul, dacă îl lași la voia lui poate crește în ceva mare și groaznic, care-ți poate pune în pericol însăși existența umană.

Așa cum un copac uriaș începe a crește dintr-o mică sămânță, așa și răul din noi crește dintr-o mică și neînsemnată fărâmătură: de obidă, de invidie, de neîncredere sau de altă natură.

Nu lăsa răul să crească mare și puternic, ca stejarul, distruge-l atunci când este încă mic!

De ce oare oamenii își spală corpul, își curăță dinții, își taie părul și unghiile, mai pe scurt au grijă de corpul său, ajungând până acolo încât se ocupă și de body building, cu alte cuvinte de construcția corpului, iar de construcția minții și de curățenia psihicului nu se ocupă nimeni?

În mintea noastră se adună la fel de multe deșeuri, gânduri urâte, vizualizări monstruoase, sentimente negative, ca de la o fabrică neecologică. Cu trecerea timpului acestea formează blocaje și cauzează pierderea energiei divine, ceia ce poate duce la apariția bolilor, a unor deficiențe în gândire, sau la creșterea răului în noi.

 De aceia ele, reziduurile de funcționare ale creierului, trebuie eliminate, curățate și șterse din mintea noastră prin toate metodele posibile, gunoiul, adunat ani în șir trebuie aruncat fără nici o remușcare, trebuie curățate toate colțurile minții noastre de praful și mizeria ideilor preconcepute, refăcute liniile de legătură și alimentat motorul psihicii noastre cu carburant…

Cum putem face aceasta?

Universul Binelui

Universul Binelui

Noi trăim în Universul Binelui. Aici răul este în minoritate. Calea răului este o cale care duce în nicăieri. Este o cale, care pentru scurt timp ți-ar putea aduce unele beneficii, dar pe termen lung răul este condamnat la distrugere. Cel care, în viața sa, apucă pe această cale, nu are nici o șansă de reușită, deși va supraviețui până la un moment dat. Toți criminalii, hoții, violatorii, până la urmă, ajung fie în pușcărie, fie sunt eliminați de complicii sau rivalii lor. Pentru că răul este distructiv prin definiție, el nu poate coopera, el este imoral și nu are principii.

Important este să știm: cu ajutorul energiei divine noi nu putem face nici un rău, chiar dacă dorim acest lucru. Orice încercare de a face rău cu ajutorul coenergiilor se va întoarce împotriva noastră. Astfel învățătura creștina „atunci când ești lovit într-un obraz – întoarce-l și pe celălalt” rămâne valabilă. A fi răzbunător este un lucru contraproductiv și duce pe o cale a pierzaniei. Trebuie să ierți, chiar și dușmanilor tăi. Dacă nu poți ierta învață acest lucru.

precedenta
urmatoare