CAZUL BRONNIKOV

Orbul

Întunericul este ca o apă care te învăluie …

Interesant și plin de învățătură este cazul savantului rus V.M.Bronnikov. Acest savant a creat o metodologie, prin care, îi face pe copii orbi să poată vedea. Metoda este bazată pe amplificarea energiei divine în corpul uman. Din declarațiile lui Bronnikov, reiese că oricare om își poate dezvolta asemenea capacități, precum și altele, cum ar fi „auzul alternativ”, vindecarea bolilor cu ajutorul energiei etc. În demonstrațiile sale, el a arătat publicului larg, mai mulți copii, antrenați de el, care citesc, având ochii acoperiți cu o bucată de pânză, prin care nu se poate vedea.

Este aceasta o fantezie? Un truc? Această întrebare și-au pus-o autorii unui studiu, condus de N.P. Behtereva, un savant cu renume mondial, neurofiziolog.

Și în anul 2002 la Institutul Creierului al Academiei de Științe din Rusia (AȘR), au fost făcute cercetări cu scopul de a verifica, într-adevăr copiii, care au urmat cursurile organizate de Viaceslav Bronnikov, au capacitatea de a viziona imagini, având ochii acoperiți cu o mască, dintr-un material opac. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în revista „Fiziologia omului” («Физиология человека»). Autorii studiului, au declarat că așa numitul fenomen „viziune alternativă” este într-adevăr real. Totodată recunoscând lipsa de cunoștințe în acest domeniu și de dovezi directe, ei au sugerat că „viziunea alternativă” are loc prin intermediul pielii.

Publicarea acestui studiu a ridicat un val de critici și a stârnit o companie de denigrare a autorilor în media din Rusia. În acest joc s-a prins chiar și Biserica Ortodoxă din Rusia, care a criticat metoda Bronnikov. Rezultatele experimentelor efectuate anterior la Institutul Creierului au fost contestate. În 2004, însuși directorul Institutului Creierului, S. Medvedev, a inițiat o nouă serie de experimente, în scopul de a verifica rezultatele obținute. Ca urmare toate concluziile experimentului inițial au fost anunțate a fi false, posibilitatea „viziunii prin piele” a fost respinsă fără echivoc, iar Medvedev a anunțat că probabil elevii lui Viaceslav Bronnikov au capacitatea de a vedea imagini în infraroșu. Mai târziu, același Medvedev a declarat că presupune: „…copiii, care au fost examinați și au participat la experimente au fost învățați să tragă cu ochiul pe sub mască.”

Iată adevărata știință: în două experimente similare primește două rezultate contrare!

În Federația Rusă există un organ special în cadrul AȘR, Comisia pentru Combaterea Pseudoștiinței. Unicul argument cu care combat Pseudoștiința membrii acestei comisii este argumentul: „Așa ceva nu poate fi, pentru că așa ceva nu poate exista”.

Ei, bine, Președintele acestei comisii Eduard Krugliakov a denumit metoda Bronnikov „înșelătorie curată”. Cu toate acestea în aprilie-septembrie 2010 experimente pentru cercetarea metodei Bronnikov au avut loc la Institutul Unit al problemelor informaticii a Academiei Naționale de Științe a Belarusei. Sub conducerea doctorului în psihologie, Gheorghii Vasilievici Losik studiul a dat o concluzie: tehnica Bronnikov este sigură și contribuie la formarea profesională a persoanelor cu deficiențe de vedere o viziune alternativă a subiectului.

După multe discuții și cercetări, în prezent metoda Bronnikov se folosește în multe țări din întreaga lume pentru a dezvolta personalitatea, precum și pentru dezvoltarea viziunii alternative. Printre ele sunt Rusia, Japonia, Ucraina, Canada, Olanda, Elveția, Australia, Kazahstan…

precedenta
urmatoare