CUM GÂNDESC OAMENII?

chess-400Ce înseamnă de fapt a gândi? Dacă căutăm în dicționar, el ne explică sensul cuvântului „a gândi” prin „…a-și forma o idee despre un lucru, a pătrunde ceva cu mintea; a reflecta, a medita, a cugeta, a chibzui la ceva.”

Dar nu vă grăbiți acesta este doar sensul uzual, pur ordinar al cuvântului. În realitate a gândi înseamnă procesul mental de prelucrare a informațiilor primite de psihicul nostru.

Pentru a vedea de ce vizualizările negative sunt distructive pentru psihicul uman o să facem o analogie cu funcționarea instituțiilor, deși în realitate gândirea noastră este mult mai complicată, vom desena o schema, care arată cum prelucrează mintea umană informațiile. (Vezi desen 7.2)

Schema vizualizarii

Schema prelucrarii informatiei de catre creierul nostru

Organul colegial, format din cele trei personalități ale omului, Ego, Alter-Ego și Suflet primesc pe Ecranul Central (în câmpul rațional) informația necesară, care este pusă la dispoziția lor de către Secretar. Secretarul are canalele sale de informații, ca receptorii, iar când are nevoie se poate adresa Arhivei. Secretarul este liber și el poate alege și înainta Organului Colegial informațiile în mod aleatoriu, deoarece el nu procesează informația.

Totul merge bine și lai bine până când Arhiva este plină cu informații pozitive. Când însă ea se umple cu informații negative, nu CONTEAZĂ de ce gen, sau dacă sunt reale sau doar imaginate, sau vizionate la TV. Atunci Secretarul începe a livra pe Ecranul Central informații negative, care mai sunt și eronate. Organul Colegial în aceste condiții nu mai poate funcționa normal, el începe a claca, a ceda.

De exemplu, ne-am rănit la un deget. În mod normal ar trebui să primești informația „nimic strașnic, toate rănile se vindecă peste câteva zile…” Dar în cazul arhivei supraîncărcate negativ, atunci când Organul Colegial se adresează Secretarului după informația necesară cu o solicitare „Ce să fac?” Secretarul se adresează Arhivei (Memoriei), „Dați-mi ceva materiale despre degetele rănite și cum se procedează. Acolo însă i se răspunde: „Despre degetele rănite nu avem nimic, iată puteți lua ceva despre degete strivite prin torturi groaznice, despre capetele tăiate, despre oamenii care sângerează până la moarte…” Pentru că arhiva este plină cu informații negative.

În consecință Secretarul va alege la întâmplare câteva materiale și le va îndreaptă către Ecranul Central. Ce se întâmplă? Groază!

Omul se înfricoșează de i se face rău.

precedenta
urmatoare
Reclame