PUTEA FI PREVENIT ATENTATUL TERORIST DE LA NISA?

Port_Of_NiceFranta a fost supusa unor atacuri teroriste fara precedent in care isi pierd vietile omeni nevinovati. Numai in ultimul atac terorist la Nisa si-au pierdut viata 84 de persoane, 202 au fost ranite, printre acestea fiind multi copii.

Cum a fost posibil asa ceva? De ce fortele de ordine nu au putut preveni atacul? Pot fi in general prevenite atacurile teroriste? Despre aceasta vom vorbi in acest articol.

Dupa cum ati observat, a fost mentionat in presa ca soferul camionului ucigas a fost anterior condamnat la sase luni de inchisoare pentru violenta, dar nu se afla in atentia serviciilor de informatii ca un posibil terorist pentru ca nu a ridicat nici odata suspiciuni de terorism.

Aici trebuie sa constatam faptul ca in lume a aparut un fenomen nou – fenomenul teroristului radicalizat independent, la distanta prin internet si care nu poate fi tinut sub control fara incalcarea drepturilor omului.

Pentru a preveni un atac terorist de tip singuratic, trebuie nu doar luate la evidenta toate persoanele care prezinta caracteristici similare cu cele ale lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, autorul atacului, adica detinatorii unui profil psihologic de terorist singuratic. Asta e cam asa: Un terorist singuratic are:

– predispozitie spre violenta fizica;

– procese de divort, pierderea locului de munca, situatie materiala rea, aderarea la religia islamica (desi soferul ucigas nu era credincios musulman);

– Depresie si boli psihice care pot duce spre suicid;

– Pierderea unui om apropiat; nereusite in viata personala, in dragoste, in afirmarea personala;

– Persoane nesociabile si usor influentabile prin retelele sociale;

Dar mai este necesar ca aceste persoane detinatoare ale profilului psihologic „terorist singuratic” sa fie zilnic supravegheate, verificata corespondenta lor de pe internet, site-urile care le viziteaza, urmarite toate cunostintele lor. Ele trebuie tinute sub control prin diferite metode si aceasta este o incalcare a drepturilor omului, deoarece majoritatea celor supravegheati nu vor comite atentate teroriste nici odata. Si inca nici aceasta activitate nu ne va da garantie absoluta ca nu va exista o persoana care se va radicaliza fara ca organele acestea de prevenire sa o fi putut depista.

Pentru ca aceasta radicalizare poate surveni foarte repede si oricand. Nimeni nu ne poate spune cand un om se va radicaliza si va lua arma in mana sau va apasa butonul ucigas.

Cum de s-a ajuns in asa situatie?

Chestia este ca nu poti ucide oameni nevinovati, fara a crea in constiinta publica un sentiment de oroare si repulsie, iar acest sentiment este indreptat prin generalizare asupra tuturor musulmanilor, deoarece fiecare din ei este privit acum ca un potential pericol.

Iar atunci cand numarul victimelor atentatelor creste, creste si sentimentul de ura, iar musulmanii il simt direct pe pielea lor: vorbe auzite in treacat, sau pentru a-i jigni, copiii marginalizati in scoli, posturi de munca pierdute, moschei inchise, profanarea mormintelor si cresterea islamo-fobiei  – acesta este efectul atentatelor teroriste.

Radicalizarea se produce usor si pentru ca exista de acum un model de comportament terorist, care include afirmarea dreptului lor de a ucide oameni si care este dat drept exemplu si slavit de opinia publica a islamistilor.

Eu nu chem aici la sistarea activitatilor de prevenire a atentatelor teroriste, pentru ca ele au sensul lor si intr-o oarecare masura dezamorseaza situatia. Dar eu vreau sa se inteleaga faptul ca fenomenul terorismului in ansamblu este un fenomen ideologic si prin urmare el necesita o abordare de tip ideologic.

In capitolul meu „idei si ideologii in societatile umane”eu am explicat ce este un fenomen ideologic.

Un fenomen ideologic este un fenomen social care naste o ideologie de raspuns sau idei de raspuns in randul acestei societati,si care raspunsuri schimba acel fenomen.

Deci terorismul ca fenomen ideologic, (produs al ideologiei) trebuie sa fie eliminat de asemenea de un raspuns ideologic indeajuns de puternic pentru a elimina acest fenomen.

De unde trebuie sa vina acest raspuns ideologic?

In primul rand si cel mai putin dureros ar fi daca el ar proveni din randul conducatorilor si al opiniei cultului religios al islamului.

Religia si opinia publica araba si islamica trebuie sa condamne hotarat si fara echivoc toate atacurile teroriste. Sa fie de asemenea clar explicate toate textele Coranului in directia neadmiterii si condamnarii tuturor omuciderilor si actelor de violenta. Trebuie ca toti slujitorii religiosi musulmani sa faca un front comun contra terorismului, pentru ca aceasta este in beneficiul intregii societati musulmane.

In al doilea rand acest raspuns ideologic ar putea veni din partea unor organizatii internationale, care ar putea promova o ideologie de raspuns, dar acest  lucru este cel mai putin posibil la etapa actuala.

Si in al treilea rand, si acesta este cel mai dureroasa varianta, atunci cand nu vor veni alte raspunsuri, reactia  va veni chiar de la societatea afectata de terorism, in cazul nostru societatea franceza.

Pentru ca atunci cand apare un fenomen care este vazut ca un pericol pentru societate intotdeauna societatea umana se  unifica si creeaza un raspuns-ideologic, care aduna si insufleteste masele de oameni pentru a lupta contra acelui fenomen pana la eliminarea lui definitiva.

Deci, cand constiinta sociala franceza va considera atentatele teroriste ca o amenintare la adresa statului francez, atunci ea va da un raspuns fer, ideologic acestei amenintari.

Atunci cand Patria are nevoie de o Ioana d’Arc – ea apare.

Dar atunci acest raspuns ideologic, ni va mai tine cont de drepturile omului si nici de alte chestiuni limitative, pentru ca salvarea Frantei va deveni prioritatea numarul unu.

In ce va consta el?

Un exemplu al unui raspuns ideologic ca raspuns la un atentat terorist poate fi reactia societatii americane dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Atunci societatea americana s-a mobilizat si a inceput un razboi in  Afganistan,  contra al-Quaida, organizatie terorista condusa de Osama bin Laden, care a fost privit ca principalul responsabil pentru atacurile teroriste. Ca rezultat in 2 mai 2011, puscasii marini l-au ucis pe Osama bin Laden in Abbotabad, Pakistan.

Poate in unul din articolele viitoare voi analiza originile si cauzele terorismului islamic. Vom incerca sa intelegem de ce tinerii de alte credinte: crestini, budisti, nu se arunca in aer luand cu ei oameni nevinovati si de ce fac acest lucru tinerii arabi  si nu doar, islamisti si agnostici.

Dupa cum am mai spus raspunsul ideologic va fi unul eliminatoriu, care va inlatura fenomenul terorismului odata si pentru totdeauna si va fi unul care nu va tine cont de celelalte conditii, cum sunt opinia publica, partide, guverne, drepturile minoritatilor.

Acest raspuns ideologic va aduce niste idei noi, care ar putea fi de genul:

– Interzicerea religiei islam pe intreg teritoriul francez;

– Naturalizarea tuturor emigrantilor, cu expulzarea celor care nu se conforma;

– Interventii in viata privata a persoanelor;

– Alte rezolvari neordinare ale situatiei.

In incheiere tin sa subliniez ca religia islamica si imigrantii arabi vor avea de pierdut enorm in rezultatul aparitiei raspunsului ideologic, de aceia este interesul ca atentatele teroriste de origine islamista sa inceteze atat in Franta cat si in toata lumea.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s