ORIGINEA TERORISMULUI ISLAMIST

terosist-400Cat nu ar parea de straniu, dar originea terorismului islamist nu provine de la diferentele religioase, acestea putand fi remediate destul de usor, asa cum s-a facut asta pe parcursul istoriei, religiile musulmana si crestina, iudaica si budista convietuind destul de pasnic.

Si aici trebuie sa mentionez ca o societate musulmana se deosebeste radical de o societate occidentala, care sunt construite pe valorile iluminismului si a revolutiei franceze.
In primul rand se deosebeste prin situatia femeii in societate. Femeia in societatea islamica este de facto proprietatea barbatului. In multe tari musulmane femeia este lipsita de dreptul de vot, de dreptul la educatie, nu poate detine functii de conducere, nu poate munci, nu poate iesi  din casa neinsotita de un barbat si fara val. Nici vorba de divort si echitate de drepturi in familie. Ea este declarata inferioara barbatului de la nastere. Mai exista si problema violurilor si a abuzurilor sexuale, in cazul carora fata, femeia nu poate sa se planga, deoarece cea pedepsita va fi tot ea, fiind invinuita de adulter.

De asemenea  in multe tari exista practica mutilarii organelor sexuale: fetitelor li este efectueaza o operatie de taiere a clitorisul, uneori fiind taiate si labiile, pentru ca fetita sa nu poata simti placere sexuala.

Si daca toate aceste diferente cu timpul ar putea fi solutionate, exista una majora care este imposibil de solutionat fara reformarea radicala a intregii societati arabe. Aceasta diferenta este existenta poligamiei. Poligamia care este consfintita de Coran, cartea sfanta a musulmanilor, permite unui barbat sa aiba mai multe femei in acelasi timp (pana la patru).

Totusi viata merge inainte, globalizarea si progresul tehnic, aparitia internetului si a retelelor sociale apasa tot mai  puternic asupra identitatii barbatului musulman care doreste pastrarea traditiilor stravechi si este ostil procesului de modernizare. Emanciparea femeii nu mai poate fi franata si nici deturnata. Totul nu mai poate continua pe vechi. Asta a aratat-o sirul de revolutii din lumea musulmana care s-a declansat in toamna anului 2010 si  care a fost denumit primavara „araba”. Insa aceste revolutii fiind incepute de oamenii cu vederi progresiste au fost deturnate ulterior aproape peste tot.

Iar acest fenomen (emanciparea femeii) a generat o ideologie radicalista, puternic legata de religia musulmana, care sustine ideologic terorismul islamist. S-a cautat un vinovat al acestui proces de emancipare si el a fost gasit in persoana Statelor Unite, cea mai industrializata tara din lume. De aceia discursul liderilor radicali este puternic anti-american.

Pana nu demult arabii traiau practic intr-o societate inchisa, in ea nu puteau patrunde ideile iluminismului si ale democratiei. Aproape toate tarile erau guvernate de dictatori si monarhi.

Terorismul indica, prin insasi existenta sa, neputinta societatii arabe de asi solutiona problemele prin alte cai – prin reforme si progres social.

 

Reclame

Un gând despre ”ORIGINEA TERORISMULUI ISLAMIST

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s