SCENARIILE APOCALIPTICE POSIBILE ÎN VIITOR

fulgere-300După cum putem observa, odată cu dezvoltarea progresivă a științelor, odată cu dezvoltarea tehnicii, a IT, a psihologiei, lumea nu a devenit deloc un loc mai sigur, omul nu a devenit deloc  mai bun și mai înțelegător, din contra, războaiele au devenit mai multe și mai devastatoare, au apărut noi amenințări, cum ar fi atacurile teroriste și atacurile sinucigașe…

De aici putem trage două concluzii:

 1. Progresul științific și dezvoltarea tehnicii nu aduc automat dezvoltarea omului ca ființă socială și nu aduc îmbunătățiri psihicului uman;
 2. Viitorul societății umane nu va fi nici pe departe unul liniștit, atâta timp cât fiecare individ, din componența sa nu va avea un psihic stabil și echilibrat.

După cum am văzut energiile, cu care lucrează industriile noastre, cresc permanent, de acum EDB a atins un nivel periculos și el continuă să crească. EDB-lu indică gradul de pericol de dispariție a speciei umane. Pentru un EDB=1-2 mld pericolul de dispariție a speciei este iminent.

Dar pentru o analiză mai aprofundată, haideți să vedem și analizăm fiecare amenințare din Lista Amenințărilor pentru a afla care ar putea fi principalele cauze ale unui posibilul dezastru planetar.

 1. Un experiment științific scăpat de sub control

nuclear-weapons-test-300Acest tip de amenințări poate veni din sfera experimentelor practice ale oamenilor de știință, atunci când ei subevaluează efectul sau capacitatea de distrugere a armelor sau a capacităților cu care lucrează ei.

Este cunoscut faptul că înainte de testarea primei bombe atomice, a fost constituită o comisie specială din cei mai buni fizicieni pentru a calcula faptul, dacă explozia acestei bombe nu va iniția în atmosferă un proces care va arde întreaga atmosferă a planetei noastre și care ar produce sfârșitul civilizației.

Un alt episod în care învățații au fost obligați să-și verifice calculele și să facă o evaluare a riscurilor experimentale, fără a avea vreo bază experimentală a avut loc în anul 2007, atunci când a fost pornit Marele accelerator de particule LHC de la Geneva. S-a speculat mult că aceste experimente ar putea produce o gaură neagră care ara scăpa de sub control și ar înghiți tot pământul.

Experimentele scapă de sub control de foarte multe ori. Doar că societatea nu este totdeauna informată. Sunt cunoscute experimentele psihologice, care au înfricoșat însăși oamenii de știință. Cel mai cunoscut este „Experimentul Stanford Prison”, care a fost efectuat de psihologul american Philip Zimbardo, în 1971, având scopul de a afla modul în care oamenii se conformează regulilor sociale.

Pentru început el a selectat 18 studenți, cărora fără știrea lor le-a atribuit roluri de gardieni sau deținuți. Apoi pe neașteptate „deținuții” au fost luați din fața propriilor case, precum ar fi arestați. Ei au fost întemnițați într-o falsă închisoare, iar studenții care îndeplineau rolurile de gardieni au devenit temnicerii lor. Experimentul respecta întru totul condițiile dintr-o închisoare. După doar 6 zile de la începerea experimentului Philip Zimbardo a fost nevoit să-l închidă. Rezultatele lui au șocat lumea științifică: Studenții obișnuiți, care trebuiau să joace roluri de gardieni, s-au transformat în niște persoane sadice, la o treime din ei au fost depistate tendințe sadice autentice, în timp ce studenții „deținuți” au fost traumatizați emoțional, având depresii, accese de mânie necontrolată și alte disfuncții psihice.

De ce noi spunem că acest experiment a scăpat de sub control? Deoarece oamenii de știință nu prevăzuseră rezultatul experimentului, ei au primit cu totul alte date decât cele așteptate. Cercetătorii nici nu-și imaginaseră acest scenariu!

Învățații sunt și ei oameni, iar oamenii după cum se știe pot greși. Fac greșeli chiar și cei mai renumiți învățați. Doar că greșelile savanților și ale cercetătorilor pot aduce pagube uriașe, de aceia despre greșelile și erorile lor se evită a se vorbi.

Deci, noi putem face o concluzie că învățații uneori fac niște experiențe foarte riscante pentru existența omenirii, fără a avea cunoștințe verificate în practică, despre ceia ce trebuie să se întâmple. Altfel spus, în viitor nu există nici o garanție, că experimentele științifice nu vor produce un dezastru planetar, chiar dacă oamenii de știință nu doresc aceasta.

dezastru-350Scenariul unui viitor cataclism de acest gen ar putea cuprinde în primul rând un experiment cu o nouă boală contagioasă mortală, un virus creat în laborator și care în timpul testărilor pe șoareci, este scăpat de sub control și se răspândește rapid ucigând populația planetei. Nu trebuie să mergem prea departe în timp pentru a găsi niște analogii. În secolul 14 epidemia de ciuma bubonică, a ucis jumătate din populația Europei, iar variola făcea 15 milioane de victime anual, dintre care 2 milioane de oameni mureau, până când a fost eradicată complet, în 1977.

 1. Eroare umană

Dezastrele produse de erorile umane sunt accidentele care se produc împotriva voinței persoanelor implicate. Ele se mai numesc și tehno-catastrofe, sau catastrofe tehnogene.

Un exemplu vorbitor de la sine avut loc în luna septembrie a anul 1999:

Aparatul orbital al NASA Mars Climate Orbiter trebuia să treacă pe o orbită stabilă în jurul planetei Marte. Dar în timpul efectuării manevrelor el a ajuns cu 60 mile mai aproape de suprafața planetei Marte și s-a dezintegrat în atmosferă pentru că a intrat din greșeală în straturile superioare ale atmosferei planetei roșii. Aparatul care a costat 125 milioane dolari a fost distrus și aceasta nu a fost din cauza fenomenelor cosmice.

O comisie NASA a constat că problema a fost în software-ul care controla propulsoarele sondei spațiale. Programul calcula forța pe care trebuiau să dezvolte propulsoarele în sistemul anglo-saxon de unități – funt-forță (pounds of force). Dar o bucată din acel program a presupus că se lucrează în sistemul metric de unități MKS și transmitea datele calculate în newtoni.

Vinovați erau oamenii, neatenția lor și diferitele sisteme de unități de măsură care au stat la baza calculelor.

Inginerul Richard Cook, care conducea atunci proiectul de exploatare a planetei Marte, mai târziu a comentat astfel acel accident: „Acum problemele legate de unitățile de lucru au devenit cunoștințe de bază, care sunt studiate ca exemple și se află în manualul fiecare copil de la acel moment”, a spus Cook. „Toată lumea a fost uimită că nu ne-am prins.”

Deci o simplă neconcordanță între specialiști a adus o pagubă de zeci de milioane de dolari.

Acesta a fost un caz atipic de eroare umană, când oamenii nu au avut de suferit, dar de obicei erorile umane sunt însoțite și de pierderea vieților omenești.

Cele mai mari accidente cu erori umane au fost următoarele:

Bhopal-400 Accidentul de la uzina Union Carbide, de lângă orașul Bhopal din India a fost cea mai mare calamitate produsă de om. El a avut loc în noaptea de 2 spre 3 decembrie 1984, când în atmosferă au fost eliberate mai mult de 45 tone de derivat gazos de cianură. Accidentul a făcut peste 15000 de victime, iar mai mult de 500 000 de oameni au fost afectați în mod direct. Cauzele exacte ale catastrofei nu sunt cunoscute, se presupune că conducerea uzinei făcea economie în defavoarea echipamentelor de asigurare a siguranței procesului tehnologic.

Titanic-300 Scufundarea navei transoceanice „Titanic” la data de 14 aprilie 1912. Cauza catastrofei în care au murit înecați peste 1500 de oameni a fost o coliziune cu un iceberg. Dezastrul putea fi evitat, în orice caz numărul de victime omenești putea fi limitat. Eroarea a constat în faptul, că constructorul a declarat colosul pachebot ca fiind o „navă invincibilă”, Titanicul nu a fost echipată corespunzător cu bărci de salvare, drept urmare o mare parte din pasageri nu au avut locuri în bărcile de salvare.

Cernobil-300– Accidentul nuclear de la Cernobîl. La 26 aprilie 1986 a avut loc explozia cazanului nuclear de la Centrala Nucleară Cernobîl. Ca rezultat câteva zeci de oameni au murit din cauza exploziei sau a cancerului provocat de ea, iar 5 milioane de hectare teren au fost scoase din circuitul agricol pentru zeci de ani. Și acest dezastru putea fi evitat, dacă echipa tehnică ar fi acționat corect. Accidentul a avut loc, după cum a menționat comisia IAEA, din cauza unor erori de construcție a reactorului atomic suprapuse peste multe încălcări ale normelor și reglementărilor, care au dus la faptul că reactorul a fost adus într-o stare nereglementată, (pe scurt reactorul a ieșit de sub control).

În viitorul omenirii scenariul dezastrului global produs de o eroare umană se poate realiza destul de ușor, pentru că EDB crește mereu, de exemplu, la o încercare de a devia un asteroid cu metale prețioase, pentru a-l aduce mai aproape de Pământ, că să fie exploatat minier (conceptul „space mine”) și dintr-o eroare el ar fi scăpat de sub control, căzând pe planetă.

Sau inginerii ar hotărî să plaseze în apropierea Pământului un mini-soare, o centrală atomică, care ar funcționa pe principiul soarelui. Se înțelege că la un moment dat centrala ar putea ieși de sub control, punând în primejdie însăși existența planetei noastre.

 1. Un atac terorist

Terorismul mondial este generat de dorința unor indivizi, organizați în grupuri, de a dicta societății condițiile lor prin amenințări. Primul sens al cuvântului terorism a fost acel de „domnia terorii”. Cuvântul fost înregistrat de Academia Franceză în anul 1789.

Terorismul este o cale greșită, dar pe care alunecă mulți oameni, deoarece himera primirii unor foloase utopice, doar apăsând un simplu buton pune rapid stăpânire pe mințile nestabile și dornice de activitate.

Acum terorismul este doar un factor de risc la nivelul unor țări din lume, dar el poate deveni rapid o amenințare majoră pentru toată planeta. Mai nou teroriștii s-au pus acum pe creare de state, exemplul Statului Islamic. Și este cunoscut faptul că teroriștii Statului Islamic au declarat că planifică să pună mana pe bombe nucleare.

firefighters-350Cel mai mare atentat terorist a fost cel din 11 septembrie 2001 când 19 teroriști ai organizației Al-Qaida au deturnat patru avioane comerciale de pasageri și preluând controlul asupra lor le-au prăbușit peste clădiri din orașele americane: două avioane peste Turnurile Gemene din New York, alt avion – peste clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia. Al patrulea avion teroriștii nu au putut să-l prăbușească asupra Washingtonului, deoarece pasagerii și membrii echipajului au opus rezistență îndârjită și a căzut pe un câmp din Pennsylvania. În total au fost uciși 2993 oameni și răniți 8900.

Alt atac terorist de proporții a avut loc în Irak la 14 august 2007. Aici, în orașele Yazidi, Kathania și Jazeera, în apropiere de Mosul, au fost detonate simultan patru mașini-capcane. Deși nici o organizație teroristă nu a revendicat atacul, el poartă amprenta Al-Qaida. În aceste explozii au murit 530 de oameni, peste 1500 fiind răniți.

Atentate teroriste au avut loc în multe țări din Europa: în Franța, Spania, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Bulgaria, Rusia, au fost dejucate atacuri teroriste în Franța, Germania, România. Au avut loc de asemenea atacuri ale teroriștilor și pe continentul african: în Tunisia, pe continentul african: în Kuwait, pe continentul american: în SUA. Acest tip de atacuri mai continuă și astăzi și sfârșitul lor nu este previzibil.

Tot mai des organizațiile teroriste utilizează în lupta lor așa numitele atacuri sinucigașe, în care persoanele care poartă asupra lor o încărcătură de explozibil se sinucid, ucigând de asemenea oamenii nevinovați care se află în acel moment în preajma lor.

În viitor atentatele teroriste ar putea fi eradicate, dacă s-ar putea elimina cauzele care alimentează existența lor. În primul rând este vorba despre baza ideologică. Apariția unei ideologii teroriste face posibilă existența terorismului. Fără o bază ideologică teroristul se transformă într-un sinucigaș, un caz singular, un act abominabil, dezaprobat de întreaga societate umană.

Scenariul unui viitor atac terorist, care ar putea zdrobi civilizația modernă cuprinde cazuri în care arme de distrugere în masă, cum ar fi nucleare sau chimice ar cădea în mâinile teroriștilor.

 1. Ucigașul sinucigaș, „lupul singuratic”

În afara atacurilor teroriste organizate de organizațiile teroriste există și atacuri teroriste ale unor persoane care acționează de unul singur, pe baza convingerilor sale radicale și din diverse motive personale. Cel mai des acestea sunt persoane cu probleme psihice care au un comportament suicidal. În majoritatea cazurilor ei știu că-și vor pierde viața în timpul atacului plănuit de ei și doresc acest lucru.

Suicidul reprezintă acțiunile unei persoane cu scopul de a-și cauza propria sa moarte.

Suicidul are de cele mai multe ori cauze psihice: boli mentale și probleme mentale, cum ar fi depresia, schizofrenia, dublarea personalității, sau dependențe de alcool, droguri, jocuri etc. Joacă un rol important și alți factorii, care slăbesc starea emoțională a persoanei boli, probleme financiare, probleme în relațiile cu oamenii și, bineînțeles, stresul.

Dar, pentru studiul nostru, ne interesează în mod special acțiunile sinucigașilor, care înainte de a se sinucide iau viața altor persoane nevinovate. Câteva exemple concludente.

Prăbușirea avionului A320 al companiei germane Lufthansa în Alpii francezi la 24 martie 2015: La bordul navei erau 150 pasageri. Toți au murit.

Cum s-a descoperit ulterior, în urma anchetei, copilotul german Andreas Lubitz avea probleme psihice. El s-a folosit de momentul când comandantul navei a ieșit din cockpit și a blocat ușa. După aceasta el a îndreptat avionul spre pământ pentru a-l distruge.

România septembrie 2014. Un tânăr, George Dumitru, a postat pe internet un mesaj în care își lua adio de la cunoscuți, spunând că pleacă „într-o lume mai bună”, după care a intrat cu mașina pe contrasens, unde a lovit un alt automobil, provocând moartea a cinci persoane, printre care și a sa.

Observăm că acum, oricine deține acum niște instrumente puternice, la îndemâna oricui, capabile de a lua viața sa, dar și a altor oameni. Întrebarea este cât de hotărât este el să o facă? Pentru SUA, unde accesul la arme este aproape liber, acest comportament sinucigaș a intrat într-un șablon. Evenimente de genul celui redat mai jos au loc cu o frecvență foarte mare. Au loc, de asemenea, o mulțime de incidente armate cu autori necunoscuți.

Unul din cele mai sângeroase atacuri a avut loc la 16 aprilie, 2007 în Universitatea Virginia Tech din Blacksburg, Virginia, SUA. În acea zi un student de 23 ani din Coreea de Sud Seung-Hui Cho, a împușcat 32 de oameni, a rănit alți 17, în două atacuri separate, după care s-a sinucis.

Aceste atentate au fost comise tot de un bolnav psihic: pe durata studiilor sale în școală Cho a fost diagnosticat cu o maladie severă de anxietate. El a primit terapie și suport special educațional. Dar atunci când a intrat să studieze la Virginia Tech, din cauza unor legi federale pentru protecția datelor private, administrația instituției nu a fost avertizată de diagnoza respectivă. Cu doi ani înainte de atentate Cho a fost acuzat de a fi agresat două studente. Experții de la Justiția Specială din Virginia l-au declarat bolnav psihic, i-a fost ordonat să urmeze un tratament. Dar din cauza că el nu fusese instituționalizat, i s-a permis să-și procure arme.

După acest masacru au fost închise lacunele juridice, în statul Virginia, care permiteau persoanelor cu dezabilități mentale, să cumpere arme, de asemenea acest caz a condus la prima măsură federală pentru controlul asupra armelor, după mai mult de 13 ani de dezbateri. Legea a fost semnată de Președintele George W. Bush în 5 ianuarie, 2008.

Trebuie menționat faptul că atentatorul de la Virginia Tech s-a inspirat de la un alt atentat sângeros produs la Liceul Columbine din Jefferson, Colorado, SUA, când doi elevi au ucis 12 colegi de ai lor și un profesor, rânind în același timp alți 24 de copii… Iar atacatorii de la Liceul Columbine la rândul lor, au luat un lugubru exemplu și au dorit să echivaleze atacul cu bomba, comis de un american, Timothy McVeigh în anul 1995, în orașul Oklahoma, în care au murit 168 de oameni, 680 fiind răniți.

După cum vedem atacatorii se inspiră și învață unii de la alții. Atacurile de acest gen nu vor putea fi stopate atâta timp cât psihicul uman este fragil și extrem de expusă diferitor idei radicale și psihozelor. Atragem atenția că aceste idei se răspândesc foarte activ pe toate canalele de informații și au capacitatea de a produce în anumite condiții explozii în masă. Sunt cunoscute protestele OWS (Ocupy Wall-Street) din 2011, amploarea revoluțiilor arabe din 2010 și revoltele din 2014 din Ferguson, după ce un tânăr de culoare a fost ucis de un polițist alb. Toate aceste revolte, proteste și revoluții au un punct comun: nu au putut fi pronosticate de nimeni.

Singura alternativă pentru evitarea unor astfel de atacuri, este creșterea stabilității psihicului a tuturor oamenilor. Controlul total asupra armelor nu va fi eficient, deoarece asemenea atacuri au afut loc și în țări unde vânzarea liberă a armelor către populație este interzisă.

 1. Sinucidere colectivă

Sinuciderile în masă pot avea loc din diferite cauze: au fost cazuri când au folosit sinuciderea în masă ca semn de protest politic, în alte rânduri pentru a se salva de umilința înfrângerii sau câte odată din considerente religioase.

Istoria sinuciderilor în masă este foarte veche, de mii de ani. S-au păstrat legende romane și germane despre eroismul femeilor cimbrilor și teutonilor. Când, în anul 102 ÎH, în bătălia de la Aqua Sextiae cimbrii și teutonii au fost învinși de legiunile romane, conduse de Gaius Marius, 300 de femei măritate ale învinșilor urmau a fi predate romanilor ca sclave. Dar ele au preferat să se sinucidă împreună cu copii lor, decât să fie făcute sclave.

Lista sinuciderilor colective cu scopul de a evita sclavia poate continua, în istoria civilizației noastre fiind înscrise multe pagini de acest gen, dar cred că mai de relevanță sunt sinuciderile în grup ale secolului trecut.

Secta creștină Templul popoarelor era condusă de Jim Jones. În anul 1977 ei au fondat o comună agricolă în jungla Guyanei, pe care au numit-o Jonestown. Secta trăia conform regulilor socialismului. Conducătorul sectei era acuzat de presă de fraudă financiară, abuz psihic asupra membrilor săi și violență contra copiilor. În 18 noiembrie 1978 în Jonestown a venit cu verificările un membru al congresului american Leo Ryan, însoțit de jurnaliști și observatori. Speriat că va fi tras la răspundere, la ordinul fanaticului lider, congresmenul și jurnaliștii au fost uciși, apoi Jones și-a îndemnat adepții la o sinucidere în masă, pentru a purifica orașul. Sutele de oameni au băut o băutură cu otravă. Cei care nu au dorit să bea au fost împușcați de locotenenții lui Jones. Însuși Jim Jones s-a sinucis trăgându-și un glonț în cap. În această tragedie au murit 913 oameni, dintre care 276 erau copii. Episodul a intrat în istorie drept cea mai mare sinucidere în masă din istoria modernă.

O altă sinucidere în masă a avut loc anii 1994 și 1995 când mai mulți membri ai Ordinului Templului Solar, condus de medicul belgian Luc Jouret și Joseph di Mombro, s-au sinucis colectiv. Acest cult se baza pe convingerea că viața este o iluzie și că urmașii vor renaște pe o altă planetă, care gravitează în jurul stelei Sirius. Membrii Ordinului mai credeau că Juret într-o viață anterioară a fost Cavaler Templier, iar acum este a treia reîncarnare a lui Iisus Cristos. Sinuciderile în masă au început în Elveția, apoi pe parcursul anilor 1994 și 1995, au urmat și în alte țări. Toate aceste sinucideri și încercări au avut loc în jurul datelor de echinocțiu și solstițiu, care erau, se pare, legate de credințele grupului. În total au avut loc un număr de 74 sinucideri.

În ziua de 26 martie 1997 adepți ai grupului religios Poarta Raiului (Heaven’s Gate) au săvârșit un act de suicid colectiv. Oamenii au băut un amestec de votcă cu fenobarbital, și-au pus pe cap pungi de plastic, pentru a fi siguri că vor muri. Ei având convingerea, că o navă de extratereștri va veni pe Terra pentru ai lua să-i ducă în Rai. În total au fost găsite 39 de corpuri neînsuflețite.

Ce concluzie putem face cu privire la sinuciderile în masă? Cele mai multe cauze ale lor în epoca modernă sunt legate de minciuna și îndoctrinarea promovată de conducătorii sectelor. O sinucidere colectivă a tuturor oamenilor de pe planeta noastră, clar că nu poate fi luată în considerație, dar după cum știm viitorul este imprevizibil…

Trebuie să înțelegem că morțile violente nu curăță sufletele și de aceia o sinucidere din motive de credință nu are nici un sens. Dumnezeu ne-a dăruit viața aceasta și el a dorit ca să o trăim până la capăt, pentru a ne îndeplini scopul vieții, scop pentru care fiecare din noi s-a născut pe acest pământ.

 1. Confruntări armate de proporții

soldiers-400„Războiul este o continuare a politicii prin alte mijloace” – scria în cartea sa „Despre război” Carl von Clausewitz, un general al armatei Prusiei, mare strateg și om de gândire militar. Să avem însă în vedere că el a trăit la începutul secolului 19. Sunt curios ce-ar fi scris von Clausewitz dacă ar fi fost contemporanul nostru. Poate: „Războiul este nebunia națiunilor, care duce spre sinucidere,” sau: „Războiul este continuarea politicii de eliminare a civilizației umane”?

Secolul 20 a fost secolul ororilor și al războaielor, secolul dictatorilor obsedați de putere și al îndoctrinării, nu a fost nicidecum un secol luminat.

Războaiele devin tot mai devastatoare: În secolul 20 au avut loc cele mai mari și mai devastatoare războaie din toată istoria omenirii. Dacă în primul război mondial au murit circa 10 milioane de oameni, apoi în cel de al doilea – de cinci – opt ori mai mult: de la 50 la 80 milioane! Aici datele variază în dependență de sursele și metodele utilizate pentru evaluarea pagubelor războaielor.

După al Doilea Război Mondial a urmat Războiul Rece, când s-au format două poluri mondiale ale puterii militare și politice, care au împărțit toată planeta în sferele lor de influență.

În timpul acestui război a existat un moment, când lumea a fost la marginea prăpastiei nucleare. Un singur om a ținut în mâinile sale soarta acestei planete! Este vorba despre Vasilii Arhipov, un ofițer rus.

Atunci când în anul 1962 Uniunea Sovietică a plasat în Cuba rachete balistice nucleare, întreaga populație a Statelor Unite a fost șocată. Acum ea devenea o țintă pentru rachetele nucleare sovietice! Și americanii au acționat foarte hotărât: ei au instituit o blocadă maritimă în jurul Cubei, controlând toate vasele care se îndreptau spre insulă.

Un submarin rusesc, B-59, înarmat cu rachete nucleare se îndrepta în secret, în stare submersibilă, spre Cuba. Acel submarin era condus de Valentin Savițkii, căpitanul de rangul doi Vasilii Arhipov, aflându-se la bord ca comandantul flotei de submarine (erau patru submarine sovietice în apele din preajma Cubei).

Pentru a nu putea fi detectată, flota rusească de submarine a acționat în manevră submersibilă. Astfel, timp de o săptămână submarinele rusești au stat sub apă, iar temperaturile în interiorul lor ajunseră la circa 60 de grade Celsius, care erau greu de suportat pentru membrii echipajului.

Pe data de 27 octombrie 1962 o grupă din 11 distrugătoare ale Marinei SUA, condus de portavionul „Randolph”, a înconjurat submarinul rusesc. În apă au fost lansate grenade de avertizare…

Auzind exploziile, care păreau a fi explozii ale unor bombe de adâncime, pe tot perimetrul submarinului, Valentin Savițki a hotărât că s-a început războiul. El a luat hotărârea de a ataca corăbiile americane cu torpile, care aveau focoase nucleare. Dar Vasilii Arhipov, ca ofițer superior, a arătat o remarcabilă intuiție și calm. El a contramandat ordinul dat de Savițki și a cerut ca submarinele să nu își lanseze armamentul, acționând în calitate de comandant al flotei.

Ca urmare a fost dat semnalul „Opriți provocările”, după care atacul americanilor a încetat și situația s-a relaxat. Acesta a fost cel mai lugubru moment din istoria civilizației umane, moment care putea duce la o catastrofă nucleară de proporții planetare și doar intuiția și dârzenia unui om au făcut ca lumea noastră să supraviețuiască.

O confruntare armată de proporții face parte din viitorul posibil scenariu al distrugerii civilizației noastre și ea în timp devine tot mai posibilă datorită creșterii energiei disponibile la buton – EDB.

 1. Cataclismele naturale, dezastrele naturale

Pentru acest timp de amenințări la adresa civilizației este caracteristic faptul că odată cu dezvoltarea științei ele devin tot mai previzibile.

Să facem acum o scurtă descriere a celor mai mari catastrofe provocate de natură:

 1. Cutremure de pământ – cel mai puternic cutremur din lume, care a fost măsurat și înregistrat vreodată cu mijloace tehnice a fost cutremurul de la 22 mai 1960, Valdivia, Chili. A atins 9.5 grade pe scara Richter. A provocat valuri de tsunami, înalte de 25 m, care au măturat țărmurile chiliene. A ucis între 2231 – 5700 de oameni;
 2. Tsunami – cel mai ucigător tsunami a fost cel produs la 24 decembrie 2004, Asia de Sud. A fost cauzat de un cutremur submarin deosebit de puternic (gradul 9.0). A făcut peste 232000 de victime;
 3. Vulcani – În anul 1815 a erupt vulcanul Tambora, din Insula Sumbawa, Indonezia. Este cea mai puternica erupție vulcanică înregistrata vreodată de oameni. Victime au căzut mai mult de 71000 de oameni;
 4. Cicloane, uragane, tornade – la acest capitol cel mai devastator a fost a fost ciclonul înregistrat în 13 noiembrie 1970 în Bhola, Bangladesh. A avut o putere echivalentă cu cea a unui uragan de gradul 3. El a fost uraganul care a înregistrat cele mai multe pierderi de vieți omenești – peste 500 000;
 5. Inundații – Cea mai mare inundație a avut loc pe râul Galben, China în septembrie –octombrie 1887. A cauzat între 900 000 și 2 000 000 de jertfe;
 6. Boli și virusuri – Pe departe cel mai mare dezastru produs în mod natural a fost epidemia de ciumă bubonică din Europa care a avut loc în anii 1330-1351. A ucis aproape 75 000 000 de oameni, reducând populația Europei cu 30-50%.

Forța devastatoare a cataclismelor este amplificată de activitatea umană. Pentru că oamenii construiesc fără a ține seama de forța naturii, ei ridică orașe și sate în luncile râurilor, care sunt arii potențial inundabile. Ei zidesc blocuri cu multe etaje din materiale de proastă calitate în zone în care au loc cutremure de pământ. Ridică diguri pe râuri care nu pot rezista apelor, pun stații atomice acolo unde ele nu trebuie să fie și fac multe alte erori în a prezice și a calcula forțele distrugătoare ale naturii.

Fenomenele naturale analizate de noi mai sus nu pot aduce sfârșitul lumii, deoarece ele nu pot cuprinde toată planeta (excepție făcând bolile și virușii, dar ele trec de-acum la dezastre provocate de om).

Un dezastru natural care ar putea amenința civilizația noastră ar fi erupția unui vulcan uriaș ca cel din America de Nord, sau căderea unui meteorit care ar cauza așa numita „iarnă vulcanică”, prin ridicare milioanelor de tone de cenușă în atmosferă. Dar din fericire și aceste scenarii sunt de o mică probabilitate. Iar odată cu dezvoltarea civilizației noastre omenirea va fi tot mai puțin dependentă de aceste amenințări, astfel oamenii învață a prezice cutremurele de pământ și exploziile vulcanilor, de asemenea se elaborează proiecte care vor permite interceptarea asteroizilor periculoși înainte ca aceștia să lovească pământul. Însă toate aceste scenarii sunt evenimente care au o probabilitate foarte mică de a se întâmpla, mult mai probabil fiind un dezastru provocat de mâna omului.

precedenta
urmatoare
Reclame