CREIERUL UMAN ȘI FUNCȚIILE SALE

connectiunea-400Pentru a înțelege mai bine natura energetică a omului în primul rând trebuie să vorbim despre creierul uman. Funcția creierului este de a coordona activitatea întregului organism. El este cea mai importantă parte a sistemului nervos central și se află în interiorul craniului, fiind bine protejat de cutia craniană.

Creierul este format din câteva părți distincte: două emisfere (stângă și dreaptă), trunchiul cerebral și cerebel. (Vezi desenul 1)

Creierul uman este construit din zeci de miliarde de neuroni (până la 100 mld.) Anume din aceste celule este formată materia cenușie.

partile-creierului-350

Desen 1. Partile creierului uman

Sistemul nervos este compus dintr-o rețea de neuroni și alte celule (cum ar fi celulele glia). Neuroni formează circuite funcționale, fiecare circuit fiind responsabil de anumite parți ale comportamentului la nivel de organism. Neuronii formează substanța cenușie a creierului.

Există o mulțime întreagă de științe, numite neuroștiințe care studiază creierul sub diferite aspecte, de la nivel molecular la nivel celular, de la nivelul sistemului la nivelul cogniției.

Știința a avansat mult în înțelegerea proceselor care au loc la nivelul fizic al creierului uman, savanții au descris în detalii procesele complexe care au loc în interiorul unui neuron izolat. Dar ei nu pot înțelege modul în care o rețea uriașă de neuroni, cum este creierul nostru, dă naștere intelectului, cum apar emoțiile, cum gândim noi…

Și mai există o întrebare la care știința modernă nu ne poate da un răspuns clar: de ce există asimetria din creierul nostru, odată ce emisferele creierului au o structură asemănătoare?

ganduri-300Structura materiei creierului uman este aceiași în ambele emisfere: același tip de neuroni și aceiași materie cenușie și materie albă sinapse… Ba și mai mult ele SE ASEAMĂNĂ IZBITOR DE MULT cu cele ale tuturor animalelor. Aceste elemente de bază nu diferă cu mult la pești, păsări, la mamifere sau la oameni.

De ce atunci inteligența lor și a noastră sunt total diferite?

De ce atunci gândurile noastre sunt atât de diferite, total diferite, când noi gândim cu emisfera stângă, sau cu cea dreaptă a creierului?

precedenta
urmatoare
Reclame