ENERGIA DISPONIBILĂ LA BUTON 

switch-300Pentru a vă face să înțelegeți mai bine de unde vine cea mai mare amenințare cu distrugerea planetei noastre propun să studiem mai în de aproape o situație ieșită din comun – un terorist cu centura explozibilă aflat în mijlocul unei mulțimi de oameni. Evident, că atunci când va declanșa explozia, apăsând butonul teroristul va ucide mulți oameni.

Acum, haideți să introducem o nouă noțiune: energia distructivă disponibilă la apăsarea butonului – EDB.

EDB este energia distructivă pe care o poate declanșa un om, apăsând un buton (care poate lua diferite forme), energie care va ucide semenii săi. Noțiunea aceasta amintește de cunoscuta expresie: „omul care poartă valiza cu butonul nuclear,” numai că energia care explodează, nu este doar una nucleară, ci poate fi orice tip de energie. Se are în vedere orice fel de energie, pentru că orice energie poate fi folosită în scopuri militare, pentru distrugere și pentru a ucide oameni. Evident că EDB se va măsura în oameni uciși instantaneu.

Butonul, de asemenea, este o noțiune mult mai largă, decât un simplu buton. Prin acest buton se poate subînțelege și săgeata trimisă de către un ostaș, și trăgaciul armei, și butonul de la bordul avionului care lansează bombe, sau privind spre viitor, butonul poate fi și computerul care conduce roboții-soldați în acțiuni militare, sau chiar acest buton poate fi manșa camionului care bulversează deșeurile nocive. În alte cuvinte – butonul este tot ce declanșează o acțiune pentru a ucide.

Evident că terorismul nu a fost inventat acum, el are o istorie mai lungă. Doar că timp de zeci de mii de ani omul deținea doar arme simple, elementare, cum sunt arcul, sulița, sabia, focul. Un individ, ieșit de sub controlul rațiunii, putea ataca și ucide instantaneu doar un singur om. Ceilalți oameni se puteau apăra. Deci aici avem EDB=1. Chiar și după descoperirea prafului de pușcă EDB a continuat a fi egal cu unu. Numai atunci, când în războaie au început a fi folosite tunurile, energia disponibilă la buton a crescut. Acum un singur om, trăgând dintr-un tun putea ucide mai mulți oameni, EDB=1-5. Mai apoi, odată cu utilizarea în războaie a armelor de distrugere în masă – a gazelor, a bombelor atomice, a artileriei reactive energia disponibilă la buton a crescut până la nivelul maxim din istorie EDB= 140 000 oameni.

Imaginați-vă: 140 000 oameni, atâția oameni au fost uciși la o simplă apăsare a unui buton în 6 august 1945. Atunci a fost lansată o bombă atomică asupra orașului japonez Hiroșima.

precedenta
urmatoare
Reclame