ARE RELIGIA CREȘTINĂ UN DUBLU STANDARD?

dublu-400Adevărul trebuie spus întotdeauna, chiar dacă el este dureros și nu ne convine nouă. Nu trebuie să ne ascundem după degete, pentru că ascunderea adevărului ne face vulnerabili.

De exemplu apare mereu o astfel de întrebare, am dat și eu de ea rătăcind prin internet: „De ce în Biblie, în Vechiul Testament, faptele violente și inacceptabile astăzi ca uciderea femeilor și ale copiilor, tăierea capetelor, jafurile de război erau prezentate ca lăudabile și demne de urmat, atunci când erau săvârșite de poporul lui Israel și conform credinței lor. În același timp faptele combatanților ISIS care acționează tot în numele credinței lor sunt aspru criticate pentru că ucid oameni și violează femei. Nu este acesta un dublu standard?”

O să încerc a răspunde.

În primul rând trebuie să înțelegem că religia, Dumnezeu și credința nu sunt echivalente, ele sunt trei fenomene diferite.

Religia este un instrument de apropiere de Dumnezeu, apropiere care se face prin credința noastră.

Și ca un instrument ce este religia are și proprietatea de a se uza moral. Aceasta înseamnă că odată cu trecerea timpului ea devine tot mai ineficientă și își pierde calitățile sale esențiale, întrucât nu mai poate corespunde întru totul noilor cerințe ale civilizației umane.

În cazul religiilor perioada de uzură morală este de ordinul miilor de ani. Dar religia creștină a avut un mecanism de continuă adaptare a sa la noile cerințe, prin faptul că apăreau mereu profeți, aproximativ o dată la 500 de ani, care făceau schimbările necesare,dând astfel o nouă suflare acestei religii. Astfel au fost profeții biblici, astfel a fost și Isus Cristos, care a schimbat total esența vechii religii a israeliților, aducând-o în dar tuturor popoarelor pământului și făcând-o mai iubitoare de oameni, nonviolentă și tolerantă.

Cândva la începuturile istorice ale creștinismului era considerat lăudabil uciderea dușmanului și aducerea capului lui pe o tava, de asemenea și uciderea soției, copiilor și tuturor rudelor sale, pentru a stârpi din rădăcină acea seminție. Acum însă acest tip de comportament este complet inacceptabil și aceasta se datorează în primul rând învățăturii lui Isus Cristos.

Societatea umană se dezvoltă continuu și se schimbă de asemenea continuu și etica umană. Deci ceia ce era permis israeliților din Vechiul Testament nu ne este permis astăzi nouă. Nu mai poți ucide astăzi oameni în numele religiei, nu le mai poți viola femeile lor, nu mai poți tăia capete și pune aceste fapte în filmulețe pe YouTube, așa cum fac așa numiții „luptători religioși” islamiști. Astfel de fapte sunt socotite acum drept crime împotriva umanității și cad sub incidența Curții Penale Internaționale de la Haga.

Deci din cele expuse mai sus rezultă că în cazul religiei creștine nu există un dublu standard, ci mai degrabă o neînțelegere a noțiunii de religie ca un instrument al apropierii de Dumnezeu. Nu este un dublu standard faptul că în Vechiul Testament se amintesc despre faptele acelor oameni, care acum sunt citite ca un fel de legende și povești, pentru că noi, creștinii, respectăm dreptul la viața a fiecărei persoane, precum și toate celelalte drepturi ale oamenilor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s