MARII CRIMINALI AI OMENIRII 

gaddafi-200În istoria civilizației umane toate popoarele au avut perioade de teroare, când la putere ajungeau niște personaje însetate de sânge, pentru care durerea și suferința semenilor săi erau prilej de bucurie și satisfacție.

Aici vom face o catalogare a celor mai odioși tirani ai tuturor timpurilor, pentru a arăta că calea răului este o cale, care duce spre pierzanie.

         CALIGULA

Primul din această ceată vine împăratul roman Caligula. El a acces la putere în Roma Antică în anul 37 î.e.n. și se numea Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus. Caligula era porecla lui. A domnit doar 4 ani, în care a comis niște grozăvii neimaginate până atunci. Deși începutul domniei sale a fost unul plin de evlavie, mai apoi se spune după o boală, a alunecat spre o cruzime neimaginabilă. Ucidea fără judecată, adversarii politici, pretendenții la tron, rude, simpli cetățeni. Mereu era în căutarea complotiștilor contra sa, cei găsiți vinovați fiind executați. Îi plăcea să-i desfigureze pe oamenii frumoși.

În timpul unui spectacol cu lei și animale sălbatice în arenă, fiind iritat de comportamentul publicului a ordonat ca să fie dărâmați stâlpii, care susțineau tribunele, astfel că primele două rânduri de spectatori au căzut pe neașteptate în arenă.

A mai organizat și alte ucideri în masă. Odată Caligula a ordonat uciderea tuturor celor aflați în exil. Și-a violat surorile și de trei ori și-a declarat soții, luându-le cu forța de lângă bărbații cu care erau măritate.

Caligula a mai rămas în istorie și pentru că dorind să insulte senatul și-a proclamat calul senator și mare preot, obligând pe romani să-l cinstească și să-i ridice o statuie din marmură.

S-a proclamat zeu, încarnarea lui Apollo pe Pământ.

Caligula a fost primul împărat roman care a avut o putere absolută, de la el s-a început crearea conceptului de putere monarco-teocratică, când s-a pretins că toți supușii sunt sclavii monarhului, proprietatea lui.

Acest împărat roman a fost ucis cu mare violență într-un complot extrem de ramificat, condus de doi ofițeri din Garda Pretoriană. Avea doar 28 de ani.

Trupul său a zăcut în stradă câteva zile, și a fost mâncat de câini.

         NERO

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, a fost un alt împărat roman, care și ca timp și ca comportament l-a urmat pe Caligula. A urcat pe tronul Romei în anul 54.

Deși în prima parte a domniei sale s-a arătat a fi un bun administrator al imperiului pe care îl conducea și devenise popular în rândul romanilor, mai ales celor din cercurile sărace, în a doua parte Nero a devenit un tiran feroce. A arătat cruzime și violență extremă. A omorât mai mulți pretendenți la tron, și-a omorât propria mamă, Agrippina, sora împăratului Caligula.

În acest timp în Roma s-a început prigonirea creștinilor, pe atunci o religie tânără. Folosind ca pretext, Marele Incendiu din 19 iulie a anului 64, când a ars aproape întreaga Romă, învinuind creștinii de incendierea orașului, Nero a organizat masacre în masă ale creștinilor. Mii dintre ei au fost torturați și executați în diferite moduri batjocoritoare: unii prin crucificare, alții erau îmbrăcați în piei de animale sălbatice și dați să-i sfâșie câinii, victimele erau aprinse în focuri, odată cu lăsarea întunericului, și arse pentru iluminarea orașului.

Nero, după izvoare creștine timpurii a fost primul persecutor al creștinilor (Quintus Septimius Florens Tertullianus în jurul anilor 155-230).

Aceiași Gardă Pretoriană, sătulă de nebuniile lui îl părăsește, iar senatul îl proclamă „inamic public.” Spre Roma înaintau legiunile lui Servius Sulpicius Galba, care s-a proclamat imperator.

Rămas singur, în palatul său din Roma împăratul Nero știa că nu va fi cruțat și nu dorea să fie executat public. Dar el nu putea găsi în sine puterea de ași pune capăt zilelor. Și doar la auzul pașilor gărzilor, care veneau să-l aresteze, cu ajutorul secretarului său credincios, Nero și-a tăiat gâtul.

         VLAD ȚEPEȘ

Vlad Țepeș (1431-1476), denumit și Vlad Dracula, a fost domnul Țării Românești în trei rânduri: 1448, 1456-1462 și 1476.

În prima domnie din anul 1448, avea doar 17 ani și a stat pe tronul țării doar două luni, fiind alungat de Vladislav al II-lea. Deci nu a avut timp ca să se prezinte.

În a doua domnie, însă primul său act important a fost unul de răzbunare și a fost îndreptat contra Boierilor din Târgoviște, vinovați de moartea tatălui și a fratelui său. Orașul Târgoviște în acea perioadă era reședința domnească și capitala Țării Românești. În duminica de Paști a anului 1459, el a organizat o petrecere la care a invitat toți boierii din oraș, la care a arestat toate familiile de boieri. Pe cei mai bătrâni a pus să fie trași în țeapă, iar pe ceilalți i-a forțat să facă un drum lung pe jos și să lucreze la construcția unei fortărețe până vor cădea hainele de pe ei.

Astfel el a ajuns curând a fi cunoscut în toată lumea pentru cruzimea sa le pedepsirea oamenilor pe care îi găsea vinovați de infracțiuni reale sau ireale. Pentru că uneori era îndeajuns doar o vorbă ca omul să fie pedepsit. El ordona ca osândiții să fie jupuiți de piele, spânzurați, înecați, arși, așa cum îi venea lui în minte. Putea pune să li se taie capul, să le fie tăiate părți ale corpului etc. Nu vom enumera aici toate ororile pe care le –a comis Vlad Țepeș, pentru că nu am scopul de a vă speria.

Vlad Țepeș privea la bolnavi, cerșetori, vagabonzi ca la niște infractori și acționa în același făgaș. Se spune că odată el a adunat într-o casă toți vagabonzii și bolnavii din țară au fost invitați la un ospăț. După care Vodă i-a întrebat dacă ar vrea să nu mai fie săraci niciodată. Primind un răspuns afirmativ, el a ordonat ca ușile casei să fie închise, cu toți oamenii aceia înăuntru și să i se dea foc.

Există multe povești și povestiri despre Vlad Țepeș, în toate el este descris ca un despot extrem de dur, care putea pune capăt vieții unor oameni, fără cea mai mică vină, doar din dorința minții lui bolnave. Posibil nu toate sunt adevărate, dar cum se spune în popor – nu iese fum fără de foc. Chiar și o mică parte a nedreptăților făcute de el este de ajuns pentru al caracteriza ca un tiran feroce.

A murit după ce a fost asasinat de boieri la sfârșitul anului 1476. Corpul său a fost decapitat și capul a fost trimis sultanului, ca dovadă că Vlad Țepeș este mort.

Trebuie să adaug doar că în Evul Mediu Vlad Țepeș nu era singurul tiran sângeros, ci mai degrabă a fi tiran sângeros pe atunci era regula guvernării, doar că Țepeș s-a făcut remarcat prin uciderile în masă și prin cruzimea sa fără margini.

         CRIMINALII EPOCII MODERNE

Dar dacă privim după numărul de morți comise atunci crimele lui Caligula, Nero, Țepeș și a altor tirani din epocile trecute sunt umbrite de marii criminali ai epocii noastre.

Aici noi doar îi vom enumera pe scurt, pentru a nu fi plictisitori, deoarece presupun din start că suntem persoane cultivate și suntem familiarizate cu istoria nouă. În afară de aceasta ei sunt foarte mulți și în linii mari se aseamănă. Asemănarea lor constă în primul rând în faptul că toți au utilizat procedeul manipulării maselor de oameni pentru ași impune puterea personală.

  1. Maximilian Robespierre – lider al Revoluției Franceze din 1789, este principalul responsabil de instaurarea regimului Marii Terori, a introdus ghilotina în piețele din Franța. Numărul victimelor sale estimat între 20 000 și 40 000. A sfârșit prin a fi el însuși ghilotinat fără judecată. Este interesant și plin de învățătura faptul, că acest ins, din cauza căruia au fost executați mii de oameni prin ghilotinare, a început a plânge și a cere îndurare atunci când i-a  venit rândul să urce pe eșafod.
  2. Iosif Stalin – liderul partidului comunist din fosta Uniune Sovietică. A instaurat un regim de teroare absolută în această țară, care a omorât conform diferitor estimări în jur de 20- 50 milioane de oameni. A folosit pe larg epurări și înfometarea populației, deportările și exterminare dușmanilor de clasă în Siberia. A murit otrăvit de apropiații săi în 1953 (potrivit memoriilor lui Viaceslav Molotov, un apropiat al dictatorului, precum și a altor versiuni neoficiale).
  3. Lavrenti Beria – a fost un apropiat al lui Stalin și a urcat împreună cu el treptele puterii. Este direct răspunzător pentru masacrul poporului georgian, atunci când conducând represiunea a ucis 20 000 de georgieni. A fost o unealtă docilă a călăului Stalin. După moartea lui Stalin a fost arestat și condamnat la moarte. La fel ca Robespierre și Beria înainte de execuție, a cerut mila. Iată, ca de fapt criminalii sunt niște lași și fricoși!
  4. Adolf Hitler – conducător al Germaniei, între anii 1933 și 1945. Nazist convins, este direct răspunzător pentru moartea a câtorva milioane de evrei, țigani, opozanți politici, prizonieri de război, morți în lagărele de exterminare și indirect pentru moartea altor 17-20 milioane de victime ale celui de al doilea război mondial. Se sinucide atunci când a înțeles că a pierdut războiul, în 1945 pentru a nu cădea în mâinile Aliaților.
  5. Pol Pot – liderul khmerilor roșii din Cambogia, 1975-1979. Deși a condus această țară doar 4 ani, a ucis între 2-3 milioane de oameni. După ce a fost înlăturat de la putere de intervenția militară a vietnamezilor, s-a refugiat în junglă, unde a stat ascuns până la moartea sa, în 1998.
  6. Muammar Gaddafi a fost organizatorul unei lovituri de stat în Libia în anul 1969, după care a preluat puterea, devenind un dictator. Ulterior Gaddafi a devenit un susținător al terorismului pe plan mondial. În anul 1980 mai mulți disidenți libieni din străinătate au fost asasinați, deoarece nu s-au întors la cererea lui în Libia. A murit după ce în țara sa a pornit revoluția și a fost prins de revoluționari când încerca să fugă. Trupul său a fost expus publicului, pentru ca toți să-l vadă mort.

         REZUMAT:

  1. Toți marii criminali au sfârșit viața într-un mod violent și jalnic, nici unul din ei n-a putut să-și afirme superioritatea ideilor proclamate de ei, mai departe decât până la moartea sa;
  2. Dacă facem o retrospectivă prin istorie putem observa cum au evoluat unele mari personaje istorice și cum și-au primit pedeapsa;
  3. Caligula a fost ucis, Nero s-a sinucis, Vlad Țepeș a fost omorât, Robespierre a sfârșit prin a fi ghilotinat cu ghilotina inventată de el, Lenin a fost împușcat de confrații săi bolșevici ( Stalin i-a organizat un atentat), Stalin a fost otrăvit, Beria, tovarășul lui Stalin a fost arestat și condamnat la moarte, Hitler s-a sinucis. A avut loc procesul de la Nuremberg, la care capii nazismului au fost condamnați la moarte. Comunismul a picat sub greutatea sa, ca un colos pe picioare de lut;
  4. Acestea este calea pe care o urmează un dictator pe planeta noastră: acapararea puterii, transformarea într-un tiran cu puteri absolute, masacrarea victimelor, după care urmează o moarte violentă și o urmă sângerândă în istoria colectivă a umanității. Credeți că acești oameni au avut un suflet care merita salvat?
precedenta
urmatoare
Reclame