OMUL ARE LIBERA VOINȚĂ

Un robot

Eu sunt un robot…

Dumnezeu a creat omul, lăsându-i liberă voința de a alege între bine și rău. Va putea omul să-i lase robotului creat de el această alegere, sau robotul va fi doar o mașină autonomă rațională, care este ghidată de legile roboticii, printre care sunt cunoscutele cele trei legi ale lui Asimov?

Isaac Asimov (1920-1992) a fost un scriitor de literatură SF, care a scris mai mult de 500 cărți. Prin anii 1950 în una din cărțile sale „Eu, robotul” el a definit cele trei legi ale roboților și mașinilor inteligente, care vor fi construite în viitor. Acest concept revoluționar a exercitat o mare influență asupra perceperii rolului roboților în societatea umană, pentru că autorul a recomandat parametri clari ai funcționării roboților pentru a preveni scăparea acestora de sub controlul omului.

Iată care sunt aceste legi (după Wikipedia):

Legea 1. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.

Legea 2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.

Legea 3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Legea 0. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită prin neintervenție ca umanitatea să fie pusă în pericol.

Legea Zero a apărut ca urmare a acțiunei din romanele sale  și a cauzat modificare tuturor celorlalte legi, iar legea Zero a devenit legea supremă.

Deci după cum reiese din legile roboticii lui Asimov omul nu dorește să-i lase robotului liberul discernământ. Aceasta înseamnă că omul se va raporta la robot așa cum se raportează față de animalele domestice, adică robotul nu va fi o ființă inteligentă în adevăratul sens al cuvântului, pentru că va fi controlată prin programe. Nici o instanță judecătorească nicăieri în lume nu va putea decide ca să-i ofere robotului statutul de ființă umanoidă, egalându-l astfel cu omul.

Așa că rebeliunea roboților se amână pe un termen nelimitat. Mai ales fiind faptul că un robot umanoid nu va putea fi creat în secolul următor. Pentru că omul este o trinitate, care se alimentează de la trei coenergii, iar la etapa actuală roboticienii încearcă a construi doar niște roboți raționali, care se conduc doar pe legile logicii, ceia ce este o mare capcană pentru ei. Până când învățații nu vor înțelege cu adevărat cum lucrează psihicul uman, până nu vor înțelege natura coenergiilor și concordanța lor cu psihicul, până atunci ei nu vor putea construi un robot umanoid, care să poată concura ființei umane pe planul dezvoltării spirituale.

precedenta
urmatoare
Reclame